עסקים רבים זקוקים למקום קבוע בו העסק שלהם יכול להתנהל, בין אם מדובר על משרד המעניק שירותים שונים או חנות בה הצרכנים יכולים לבקר ולרכוש מוצרים. צורך זה מעלה את הדרישה לקניית נכס מסחרי שיהיה בבעלות בעלי העסק, כך שתחום הנדל"ן רווי גם בשטחי מסחר המיועדים להשקעות עבור עסקים נוסף על השקעות נדל"ן למגורים.
תהליך הקנייה של נכס מסחרי זהה לתהליך קנייה של נכס למגורים, כאשר לרוב רכישה זו מתבצעת לאחר קבלת משכנתא מהבנק המאפשרת מימון של הנכס. משכנתא לנכס מסחרי מאפשרת לבעלי עסקים להשיג מימון עבור רכישת נכס לצרכים עסקיים, אך למרות שמדובר על תהליך שגרתי של קבלת הלוואה לצורך השקעת נדל"ן – הליך זה שונה באופן מהותי מתהליך משכנתא לנכס פרטי המשמש למגורים.
מהו נכס מסחרי וכיצד משיגים משכנתא עליו?
נכס מסחרי הינו נכס נדל"ן המיועד לעסקים כמו חנויות, משרדים ושטחי מסחר נוספים. בהקשר של משכנתא לנכס מסחרי, הליך קבלת ההלוואה מיועד לרוב עבור אנשים פרטיים ובעלי עסקים המעוניינים לרכוש חנות או משרד, ואילו שטחי מסחר גדולים יותר כמו אולמות, קניונים, מחסנים וכו' דורשים תהליך מימון שונה המיועד לרוב עבור יזמים ומשקיעים בהיקפים גדולים.
כדי לקבל משכנתא עבור נכס מסחרי יש לגשת אל בנק מסחרי או גוף מימון אחר, ולהציג את כל המסמכים והאישורים הנדרשים לצורך קבלת אישור המשכנתא. בשונה ממשכנתא למגורים, משכנתא לנכס מסחרי נלקחת כהלוואה סטנדרטית ולא כמשכנתא הממומנת מאגף משכנתאות ייעודי לכך, למרות שהנכס המסחרי משועבד לבנק בתמורה למשכנתא.
מהם ההבדלים בין משכנתא לנכס מסחרי למשכנתא לדירה?
כאמור, תהליך לקיחת משכנתא על נכס מסחרי שונה ממשכנתא לנכס פרטי. בנוסף לעניין הטכני של הגוף המממן את ההלוואה (בנק/גוף מסחרי ולא משכנתאות), ישנם הבדלים נוספים בין משכנתאות אלו כאשר הבולטים בהם הינם אחוזי המימון ומסלולי המשכנתא.
בניגוד לאחוזי המימון עבור משכנתא לקניית דירה, עבורו בנק ישראל מגביל את אחוז המימון ל-70 עד 75%, אחוז המימון לנכס מסחרי איננו מוגבל ונתון לשיקול דעתו הבלעדית של הבנק בהתאם לסוג הרוכש, מצבו הכלכלי, הביטחונות שהוא מביא עימו ופרמטרים נוספים. נוסף לכך, גם מסלולי המשכנתא לנכס מסחרי אינם מגוונים כמו משכנתא למגורים ולרוב יוצעו שני מסלולים בלבד – ריבית פריים וריבית קבועה וצמודה למדד.
לקיחת משכנתא בליווי יועץ משכנתאות
בדומה למשכנתא לצרכי מגורים, גם משכנתא לצורך עסקי עבור רכישת שטח מסחרי הינה עסקה פיננסית מהותית שיש לשקול בצורה מחושבת ויסודית. לכן כדי לעמוד בהחזרים החודשיים עד סיום תקופת ההלוואה, נוסף להוצאות אחרות שעתידות להיות לעסק, מומלץ להיוועץ ביועץ משכנתאות פרטי שיבנה תמהיל משכנתא אופטימלי שישקף את היכולת הכלכלית של הלווה בהווה ובעתיד, וכך יספק תחזית פיננסית אובייקטיבית ובטוחה.