תפקיד הדאגה של ההורים אף פעם לא נגמר, גם כאשר הילדים כבר גדלים ומקימים בעצמם משפחה לתפארת. הצורך של משפחות צעירות רבות עוסק לרוב באפשרות לרכישת דירה בה יוכלו להתגורר, במקום "לזרוק" את הכסף בכל חודש על תשלומי שכירות שאולי מעניקים קורת גג בחיי היומיום, אך אינם מאפשרים קורת גג קבועה ובטוחה שתהיה רק שלהם.
כיום בעלות על נכס נדל"ן איננה רק צורך אישי למגורים, אלא גם צורך כלכלי המעניק אפשרות להחזקת נכס מניב ובטוח. נושא זה מעסיק אנשים רבים, ובמיוחד את ההורים הדואגים שלהם השואפים להצלחת ילדיהם ברכישת נכס כזה. כדי להעניק סיוע כלכלי למילוי צורך זה, ישנם הורים הבוחרים לשעבד את הנכס שלהם בתמורה לקבלת הלוואה מהבנק.
מה המשמעות של שעבוד נכס קיים?
שעבוד נכס קיים מאפשר לקבל על כך הלוואה כספית מגוף פיננסי, כאשר הנכס הקיים משמש כבטוחה להחזרת ההלוואה. בנקים המעניקים את ההלוואה הזו מחשיבים זאת כלקיחה של משכנתא שנייה על הנכס, ואילו עבור הלווים זוהי הלוואה לכל מטרה בה הם יכולים לעשות ככל העולה על רוחם – כמו לדוגמה להעניק סיוע כספי לילדים, כדי שיוכלו להחזיק הון ראשוני הנדרש עבורם לקבלת משכנתא ראשונה לרכישת נכס.
מי זכאי לשעבד את הנכס שלו?
ניתן לומר כי כל מי שיש ברשותו דירה השייכת לו, יכול למשכן אותה לבנק תמורת קבלת הלוואה בגובה של עד 50% מהשווי שלה. כך לדוגמה הורים שיש ברשותם דירה פרטית בשווי 1 מיליון ₪, יוכלו לקבל לאחר שעבודה הלוואה בגובה של עד 500 אלף ₪ אותה הם יוכלו לייעד למטרות שונות, ולכן הלוואה מסוג זה מוכרת גם כהלוואה לכל מטרה.
במידה ומדובר על שעבוד נכס קיים שיש עליו כבר משכנתא פעילה, ניתן לקבל סכום הלוואה הנכלל בגבול של 50 אחוז מימון הניתן מהבנק. בהמשך לדוגמה שהובאה לעיל, במידה ונותרה משכנתא על הדירה בסכום של 300 אלף ₪ – הרי שמדובר על 30 אחוז מימון מתוך 50, כך שניתן לקבל עבור המשכון הלוואה בגובה של עד 200 אלף ₪.
כיצד נקבע שוויו של הנכס הקיים?
כיוון שסכום ההלוואה נגזר משוויו של הנכס, יש להעריך כמה הדירה שווה באופן אובייקטיבי ובהתאם לשוק הנדל"ן העדכני לאותו זמן. לשם כך לפני מתן ההלוואה, הבנק ישלח שמאי מקצועי לנכס כדי שיעריך את שוויו ובהתאם לכך ייקבע שיעור המימון אותו ניתן לקבל כנגד השעבוד.
האם מומלץ לשעבד נכס קיים?
כדי לענות על שאלה זו, יש לבחון באופן מדוקדק ומקצועי את הכדאיות הכלכלית שיש בכך. משום כך מומלץ להיעזר בייעוץ מקצועי ואובייקטיבי של יועץ משכנתאות פרטי, שתפקידו לבחון את המצב הפיננסי של הלווים המעוניינים במשכון הנכס, ובהתאם יגבש מסקנות בנוגע לביצוע התהליך, תוך העדפה למצוא את מסלולי ההלוואה המשתלמים ביותר.